Recepti

Recepti

Ova mala knjiga recepata nastala je u nameri da pokažemo da kuvanje može da bude jednostavno, zabavno, a nadasve da je pravilna ishrana važna u ljudskom životu. Svi nutricionsti skrenuli su pažnju da je hrana i lek i da su često ljudi sami odgovorni kakve namirnice uzimaju i kakva im je ishrana.

Recepte smo prikupili od sertifikovanih organskih i tradicionalnih proizvođača tokom godina koji su svoje proizvode prodavali na tržištu Novog Sada, pre svega na pijaci „Moj salaš“. Zahvaljujemo se Gradskoj uprava za zaštitu životne sredine što su dozvolili korišćenje recepata iz Zbirke recepata koju su objavili 2013.godine i na kojoj je sarađivala Zelena mreža Vojvodine.

Građani Novog Sada imali su tu privilegiju, da su niz godina unazad upoznavali nove vrste i različite sorte povrća i to zahvaljujući organskim proizvođačima. Zbog toga nije čudno da se tokom godina, upravo u Novom Sadu, formirao veliki krug stalnih kupaca organske hrane koji se širi svake godine.

Poruka svim potrošačima, jeste da kupujući i pripremajući hranu iz organske proizvodnje višestruko dobijaju. Poboljšavaju svoje zdravlje, utiču na zdrav razvoj svoje dece, dobijaju zdraviju životnu sredinu ali utiču i na poboljšanje kućnog budžeta. Naime, kada se kupuje racionalno, a kvalitetno u kućnom budžetu se sačuva novac koji bi možda otišao na lečenje.
Naravno, vodili smo računa da se u receptima koristi organsko povrće, voće, žitarice, jaja, sir i začini koji mogu da se nađu na našem tržištu . Na tržištu mogu da se nabave još i organsko mleko, jogurt i pavlaka i meso. Isto tako moguće je nabaviti organsko suncokretovo i maslinovo ulje kao i sirće.

Svim čitaocima želimo srećno kuvanje.

Čorba od sočiva

Čorba od sočiva

  SASTOJCI   1 kašika maslinovog ulja 1 manji celer iseckati na sitne štapiće 1 šargarepa, očišćenja i iseckana na kolutiće 1 manji luk, iseckan 3 …
Idi na recept
Musaka od tikvica

Musaka od tikvica

  SASTOJCI 500 gr mlevenog mesa 1 ½ kg tikvica Glavica ljubičastog luka 6 jaja 3-4 supene kašike brašna 4 dcl pavlake Vezica svežeg peršuna …
Idi na recept
Puslice

Puslice

  SASTOJCI   Za puslice: 4 belanca 280 gr. šećera u prahu Sok iz pola limuna Vanillin šećer Za voćni preliv: ½ kg sveže maline …
Idi na recept