Pijaca „Moj salaš“

Pijaca „Moj salaš“, sada već tradicionalna,  drugačija je po svom konceptu i načinu upravljanja. Ona okuplja organske poljoprivredne proizvođače, proizvođače iz dobre poljoprivredne prakse i tradicionalne/salašarske poljoprivrednike. Pijaca se od juna 2004, svake godine, održavala na prostoru ispred Sportsko-poslovnog centra Vojvodina (SPENS-a) u Novom Sadu, na trgu ispred zapadnog ulaza, dva puta mesečno – četvrtkom od 14 do 20 časova. Od 2010. godine, na zahtev proizvođača i Novosađana, Pijaca se održava svakog četvrtka u periodu od juna do septembra, na istoj lokaciji. Specifičnost Pijace „Moj salaš“ jeste da na njoj građanima svoje poljoprivredne – zdravstveno-bezbedne, kvalitetne proizvode, dobijene na principima organske poljoprivredde, tradicionalne poljoprivrede, kao i nepoljoprivredne (suvenire, liciderske i dr.) proizvode prodaju neposredni proizvođači.

Različit marketinški pristup čini Pijacu svojevrsnim edukativnim poligonom u kojem se u prijatnoj atmosferi dobrom uslugom uspostavlja komunikacija kupac-prodavac što je osnova za sticanje neophodnog poverenja kupaca i motivacije proizvođača za dalji razvoj dobre poljoprivredne prakse. Edukaciji doprinose i štampani materijali pijace, pre svega Bilten Pijace „Moj salaš“ sa preporukama za proizvođače, recepte za pripremu jela od manje poznatih proizvoda, itd.

Pijaca salašara i drugih direktnih proizvođača „Moj salaš“, pijaca hrane na otvorenom, osmišljena je na radionici „Pijaca dobre poljoprivredne prakse: deo javnog prostora“, 24. maja 2004. godine u Novom Sadu u organizaciji Zelene mreže Vojvodine iz Novog Sada i njujorške organizacije Projekat za javna mesta (Project for Public Spaces, PPS). Na radionici, u osmišljavanju prve Pijace „Moj salaš“ učestovali su salašari i poljoprivredni proizvođači okupljeni u projektu „Moj salaš“ koji je deo projekta „Održiva poljoprivreda i ruralni razvoj u Vojvodini“ Zelene mreže Vojvodine finansiran od strane Fonda braće Rokfeler (Rockefeller Brothers Fund) iz Njujorka. Do sada su pored pominjanih održavanje pijace pomagali i Pokrajinski sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo AP Vojvodine, Gradska uprava za privredu,  Jazak voda NIS Naftagas i Victoria group.

„Film o Pijaci Moj salaš, Ekopatent“