FAQ – najčešće postavljana pitanja o Pijaci Moj salaš

Gde se Pijaca održava?

Pijaca se održava u javnim prostorima, parkovima, igralištima, parkilarištima, uskim ulicama i drugim dostupnim javnim prostorom. Pijaca „Moj salaš“ nastoji da, uz pomoć i saradnju zajednice, bude na prostoru koji omogućava dovoljno prostora za rast pijace i na prostoru prepoznatom od strane građana. Pijaca se do sada odvijala na prostoru ispred Sportsko-poslovnog centra Vojvodina (popularnom SPENS-u) u Novom Sadu, na trgu ispred zapadnog ulaza.

Kada se održava Pijaca Moj salaš?

Pijaca je povremenog, festivalskog karaktera i održava se dva puta mesečno, četvrtkom u popodnevnim časovima, ili drugačije, u zavisnosti od mogućnosti ponude proizvođača i zahteva potrošača.

Kako se obezbeđuje kvalitet?

Tim Zelene mreže Vojvodine redovno posećuje proizvođače kako bi se uverio da je roba na tezgama
proizvod iz sopstvene proizvodnje i da je proizvedena u skladu sa principima održive poljoprivrede. Sva roba na pijaci registrovana je kod Zelene mreže Vojvodine.

Ko su organizatori pijace Moj salaš?

Pijacu „Moj salaš“ organizuje nevladina organizacija Zelena mreža Vojvodine. Od 2003. godine od kada se pijaca održava materijalnu podršku pružili su Fond braće Rokfeler iz SAD, Projekat za javna mesta (PPS) iz Njujorka, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Jazak Voda NIS Naftagas i Victoria Group.

Ko su prodavci na Pijaci Moj salaš?

Prodavci na pijaci su direktni proizvođači, salašari i poljoprivrednici koji se u proizvodnji pridržavaju principa dobre poljoprivredne prakse, organske poljoprivrede ili tradicionalne salašarske proizvodnje. Na Pijaci „Moj salaš“ dozvoljena je prodaja samo proizvoda iz sopstvene proizvodnje. Način i metode proizvodnje prodavaca redovno se kontrolišu, a svi proizvodi na pijaci moraju biti sveži, odgovarajućeg kvaliteta, propisno upakovani i obeleženi. Proizvođači iz organske proizvodnje poseduju sertifikate sertifikacionih kuća akreditovanih od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije. Na pijaci je dozvoljena prodaja sopstvenih proizvoda iz zanatskih radnji i domaće radinosti, suvenira i rukotvorina.

Koji su ciljevi Pijace Moj salaš?

Pijaca „Moj salaš“, deo projekta Zelene mreže Vojvodine «Moj salaš», okuplja i pomaže salašare i poljoprivredne proizvođače koji se bave organskom ili tradicionalnom poljoprivrednom proizvodnjom ili poštuju principe dobre poljoprivredne prakse. Pijaca „Moj salaš“ promoviše obnovu salašarske proizvodnje i život na salašima; objedinjuje ponudu zdravstveno-bezbednih proizvoda i ponudu iz organske proizvodnje; obezbeđuje građane zdravstveno-bezbednom hranom, informiše i podstiče dalji razvoj održive poljoprivrede. Salašari i poljoprivrednici, direktni proizvođači, uz pomoć Pijace „Moj salaš“ stvaraju ekonomsku osnovu za samostalnost i razvoj proizvodnje vodeći računa o zaštiti životne sredine i obezbeđuju gradskim stanovnicima uvek sveže, kvalitetno povrće i voće, cveće, rukotvorine i druge proizvode vezane za salaše. Cilj Pijace „Moj salaš“ je informisanje i edukacija šire populacije, kako proizvođača, tako i potrošača, o značaju pravilne ishrane i proizvodnje zdravstveno-bezbedne hrane.

Koliko proizvođača učestvuje na pijaci?

Oko trideset proizvođača iz Čeneja, Čerevića, Kovilja, Nadalja, Ljutova, Golubinaca, Temerina, Elemira, Sombora, Kisača, Botoša, Torka i drugih mesta okupljeno je i učestvuje na Pijaci „Moj salaš“.