Mali Stapar/Šaponje/Gradina

2stapar

Mali Stapar

Naselje je namjenski nastalo nakon otvaranja Francovog kanala (današnji Veliki bački) 1802. godine. U njemu je bila smještena uprava kanala i prva ustava-prijevodnica iz pravca Dunava, s visinskom razlikom od 3-5 metara. Ova činjenica omogućila je izgradnju mini hidro-centrale, čiji je instalirani kapacitet električnom energijom snabdijevao upravne zgrade, petospratni mlin za žitarice i postrojenje za glaziranje riže s obližnih plantaža na Kosančić salašima. Godine 1872. lično je car Franjo Josip otvorio radove na prokopavanju sadašnjeg Malog bačkog kanala (Mali Stapar-Novi Sad). Kao sjećanje na ovaj događaj, na ušću dva kanala podignut je spomenik »Regina Pannoniae«, financiran od strane generala Istvan Tuer.

ŠaponjeŠaponje

Staro salaško naselje, koje se pod imenom Šap spominje već 1380. godine. Obiluje primjerima dobro očuvane i netaknute salaške arhitekture. Odmor i okrjepljenje, uz brojne dodatne sadržaje vlasnik salaša u svako doba spreman je pružiti brojne sadržaje.

GradinaGradina

Salaško naselje koje se spominje u Elibertacijskoj povelji Sombora iz 1749. godine kao carski kameralni posijed koji je otkupljen za potrebe grada Sombora. Danas je to suvremeno naselje s lijepo uređenim kućama i salašima. Među njima atraktivnu turističku ponudu pruža salaš.

DIDA HORNJAKOV SALAŠ Aranka Hornjak-Mijić
Tel.: +381 (0) 25 80 79 09
Mob.: +381 (0) 63 89 52 767
E-mail: rmijic@eunet.yu
http://didahornjakovsalas.com/