Obuka za organsku proizvodnju

Obuka za organsku proizvodnju

Zelena mreža Vojvodine je u saradnji sa Zavodom za ravnopravnost polova i Edukativnim centrom u subotu 09.04.2016. godine u Novom Sadu, održala obuku pod nazivom: „Osnove organske poljoprivrede – Šansa za mnoge“.

Obuka je uspešno održana u prostorijama Edukativnog centra u Novom Sadu. Polaznici ove obuke bili su mladi bračni parovi sa teritorije Vojvodine, koji su dobili bespovratna sredstva na konkursu za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom. Ova edukacija osmišljena je kao nastavak podsticajnih mera pokrajinskih institucija kojima se unapređuje ekonomski položaj žena i muškaraca i podstiče razvoj ruralne sredine.

Ispred Zavoda za ravnopravnost polova sve prisutne je pozdravila direktorka Vesna Šijački. Dobrodošlicu u Edukativni centar za obuke u profesionalnim i radnim veštinama mladim bračnim parovima poželeo je i direktor Budislav Medurić.

Na samom početku edukacije sve prisutne je pozdravio Pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin. Vasin je istakao da se na ovaj način nastavlja započet proces revitalizacije sela u Vojvodini. Takođe je ukazao na značaj proizvodnje organske hrane kao šanse za dodatni prihod i očuvanje zdravlja i životne sredine.

Obuku su sproveli stručnjaci i inženjeri sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu. Prof. dr. Srđan Šeremešić je učesnike upoznao sa osnovama organske poljoprivrede, njenim potencijalima, razlikama između organske i tradicionalne poljoprivrede, trenutnim stanjem zastupljenosti u državi i svetu, kao i mogućnostima plasiranja proizvoda na domaćem tržištu. Dr Branka Lazić, profesorka emerita govorila je o plasteničkoj proizvodnji i uzgajanju povrća u bio – bašti. Polaznici su naučili kako da naprave sopstvene bio – bašte, vodeći pri tome računa o rotaciji useva i sadnji biljaka prijatelja. Jedna od tema bila je i pravljenje komposta u sopstvenom domaćinstvu za potrebe bio – bašte.

Nakon predavanja o uzgoju organskog povrća polaznicima se obratila Andrea Vučinić, dipl. inženjer poljoprivrede koja je govorila o uzgoju lekovitog i začinskog bilja u bio – bašti. Od Andree Vučinič su učesnici dobili mnoge korisne informacije. Saznali su kako i od kojih biljnih vrsta se prave prirodni, organski preparati za odbranu kultura od štetočina. Diplomirani inženjer Sandra Klještanović sa prisutnima je podelila svoja iskustva o uzgoju, održavanju i odbrani organskog voća. Posle Sandre Klještanović predavanje je održao diplomirani inženjer Nenad Novaković od kojeg su učesnici mogli da dobiju informacije o kontroli, sertifikaciji i načinu plasiranja organskih proizvoda.

obuka za org proizvodnju2

Olivera Radovanović iz Zelene mreže Vojvodine govorila je o multifunkcionalnoj poljoprivredi kao ekonomskom pokretaču domaćinstva na selu. Olivera Radovanović govorila je o povezanosti sela, organske poljoprivrede, turizma, biciklizma, kulture i tradicije. Sve to se može uklopiti u jedinstvenu celinu tako što bi se turistima ponudio smeštaj u tradicionalno opremljenim sobama, uz hranu napravljenu od organskih proizvoda pripremljenu na tradicionalan način.

Nadamo se da će ova 32 bračna para primeniti znanja koja su stekli na ovoj obuci, napraviti sopstvenu bio – baštu ili pokrenuti masovniju organsku proizvodnju.

Content retrieved from: https://www.zelenamreza.org/news/259/56/Obuka-za-organsku-proizvodnju.html.