Zelene staze i Revitalizacija javnih prostora

 

U subotu 22. maja 2004. godine u saradnji sa njujorškom organizacijom „Project for Public Spaces“ (www.pps.org) i češkom Nadace partnerstvi (www.nadacepartnerstvi.cz) Zelena mreža Vojvodine organizovala je radionicu „Uređenje napuštene škole u edukacioni / ekološki / turistički / informacioni centar“ u MZ čenej, i drugu, „Pijaca dobre poljoprivredne prakse – deo javnog prostora“, u ponedeljak 24. maja u Srpskom narodnom pozorištu u Klubu Trema u Novom Sadu. 

Radionice su vodili Stivi Dejvis (Steve Davies) i Fil Majrik (Phil Myrick) iz PPS i Robert Sedlak i Daniel Mourek iz Češke Republike. Radionice su početak saradnje navedene tri partnerske organizacije na revitalizaciji javnih prostora i uspostavljanju Zelenih staza u Vojvodini i regionu. 

Na čenejskoj radionici, na kojoj je prisustvovalo 72 stanovnika Čeneja, predstavnika grada Novog Sada, MZ Čenej, salašara i nevladinih organizacija, skicirina je moguća biciklistička tura kroz čenejski atar i identifikovana su odredišta na planiranoj Zelenoj stazi Čeneja. Na radionici učešće su uzeli i radioničari iz Šaponja kod Sombora, Bačke Palanke, Loka, Kisača i Nadalja, tako da su ujedno osmišljavane i moguće zelene staze i u okolini ovih naselja. 

Na drugoj radionici, u Novom Sadu, okupilo se 65 učesnika, među kojima su bili salašari i proizvođači iz Kikinde, Subotice, Bačke Palanke, Sombora, Čeneja i Kisača, zatim odbornici Skupštine grada Novog Sada, predstavnici AP Vojvodine, predstavnici javnih preduzeća, arhitekte i nevladine organizacije. Na radionici je osmišljena pijaca dobre poljoprivredne prakse – pijaca koja bi trebala da se otvori krajem juna ove godine na novosadskom Trgu slobode i na kojoj bi salašari i drugi proizvođači dobre poljoprivredne prakse sa područja čitave Vojvodine mogli da prodaju svoje proizvode. Tako bi se podstaklo oživljavanje prostora ovog trga na kojoj bi građani mogli da se snabdevaju zdravstveno-bezbednom hranom. Naša je namera da podstaknemo razvoj dobre poljoprivredne prakse i razvoj organske proizvodnje. 

 

 
Nazad

Sledeća strana: Multifunkcionalna poljoprivreda

Content retrieved from: https://www.zelenamreza.org/news/45/56/Zelene-staze-i-Revitalizacija-javnih-prostora.html.