Radionica o iskustvima javno privatnih partnerstava u Srbiji (Public Private Partnerships, PPP)

 

Radionica koja je okupila dvadeset predstavnika nevladinih organizacija sa područja Republike Srbije na kojoj je raspravljano o opasnostima javno privatnih partnerstava (PPP) – o iskustvima iz Velike Britanije i centralne i istočne Evrope – odžana je, u organizaciji Centra za ekologiju i održivi razvoj (CEKOR) i uz podršku Zelene mreže Vojvodine, 3. decembra 2008. od 10 do 16 časova u klubu Trema, u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

Radionica je počela prezentacijama Pippe Gallop, predstavnice međunarodne nevladine organizacije CEE Bankwatch Network, „Šta je javno privatno partnerstvo (JPP)?, „JPP u sektorima snabdevanja vodom i upravljanju otpadom“. Nakon pauze za ručak, radionica je nastavljena prezentacijom prof. dr Duška Radosavljevića o problemima u sferi biznisa kao i o nedostacima okvira za legalno delovanje javnih institucija u Republici Srbiji.

Radionicu je završila Nataša Čereg, predstavnica CEKOR-a, vođenim diskusijama: „Koji su planovi za javna privatna partnerstva u Srbiji“ i „Šta se može uraditi da bi se smanjili problemi vezani za JPP u Srbiji“.

Organizacija CEKOR iz Subotice organizovala je skup, predavače i okupila učesnike radionice, Zelena mreža Vojvodine je pružila tehničku pomoć u organizaciji ovog skupa.

Neposredno pre radionice u Novom Sadu, CEKOR objavila je publikaciju „Šta nas briga za završni račun: Opasnosti od javno-privatnog partnerstva u srednjoj i istočnoj Evropi“ koju možete pronaći u pdf formatu na stranica CEE Bankwatch Network-a.

Više o PPP, takođe možete naći na stranicama britanske organizacije Public Services International Research Unit (PSIRU). Sledeća dva dokumenta na engleskom nalaze se na stranicama ove organizacije:

Critique of PPPs

Summary report including sections on employment issues and alternative approaches

 

Content retrieved from: https://www.zelenamreza.org/news/65/56/Radionica-o-iskustvima-javno-privatnih-partnerstava-u-Srbiji-Public-Private-Partnerships-PPP.html.