Botoš potpisao Deklaraciju Countdown 2010

Botoš potpisao Deklaraciju Countdown 2010

Svečanim potpisivanjem Deklaracije Countdown 2010, Mesna zajednica Botoš, Opština Zrenjanin uvrstila se u globalni pokret za smanjenje gubitka biodiverziteta do 2010. godine.  

Ceremoniju potpisivanja ove inicijative pokrenute 2002. godine na Svetskom samitu u Johanesburgu inicirali su Mesna zajednica Botoš, nevladina organizacija Asocijacija za razvoj Botoša i predstavnici biznis sektora Botoša, a održana je 8. februara 2008. godine u 10 časova u Botošu uz prisustvo predsednika Skupštine Vojvodine, Bojana Kostreša i predstavnika kancelarije IUCN – Svetske unije za zaštitu prirode u Beogradu i Briselu u kojem je smešten sekretarijat ove inicijative. 

Wiebke Herding, stručnjakinja za komunikaciju IUCN Regionalne kancelarije u Briselu, na svečanom potpisivanju pozdravila je potpisivanje Deklaracije i istakla da je do sada Deklaraciju potpisalo više od 170 partnera – od nacionalnih do lokalnih vlasti, od nevladinih organizacija do prestavnika privatnog sektora, 16 država, a Botoš je 76. lokalna zajednica koja se pridružila ovoj snažnoj mreži aktivnih partnera. 

Cilj da se zaustavi gubitak biodiverziteta do 2010. godine, postavljen pre pet godina nije ispunjen, istakla je Herdingova, ali učešće lokalnih zajednica ključno je za smanjenje gubitka biodiverziteta s obzirom da one upravljaju i rukovode većinom zemljišta i donose razvojne planove. 

Sam proces potpisivanja Deklaracije pomogli su predstavnici nevladine organizacije Zelene mreže Vojvodine, koju je ovu Deklaraciju potpisala 2006. godine. 

Pogledajte Deklaraciju Countdown 2010 u sekciji publikacije, a i oficijalni sajt Deklaracije na http://www.countdown2010.net/.