Učešće lokalne zajednice u planiranju u zaštićenim područjima

Trening su organizovale organizacije IUCN (Svetska unija za zaštitu prirode), Quebec-Labrador Fondacija (Atlanski centar za životnu sredinu) i Regionalni centar za životnu sredinu (REC), Kancelarija u Srbiji 

Trening Učešće lokalne zajednice u planiranju u zaštićenim područjima održan je 30. novembra i 1. decembra 2006. godine u Gamzigradskoj banji. Trening su organizovale organizacije IUCN (Svetska unija za zaštitu prirode), Quebec-Labrador Fondacija (Atlanski centar za životnu sredinu) i Regionalni centar za životnu sredinu (REC), Kancelarija u Srbiji. 

Prvog dana trenininga Jessica Brown (QLF) okupljenim predstavnicima turističkih organizacija Zaječara, Knjaževca, Dimitrovgrada, predstavnicima Srbijašuma sa Stare planine, predstavila je nove pravce u zaštićenim područjima koje uključuju zajednice. Primeri i iskustva Zelene mreže Vojvodine na očuvanju prirodnog i kulturnog nasleđa kao i rada sa lokalnim samoupravama skupu je predstavila, Olivera Radovanović, predsednica Upravnog odbora ZMV. 

Drugog dana Delia Clark, QLF učesnike treninga vodila je kroz procese planiranja – prepreke i rešenja za uključivanje i angažovanje različitih zainteresovanih strana i procene izvodljivosti uticaja različitih lokalnih pristupa u zajedničkom planiranju. Trening je završen vežbom timskog planiranja: Akcioni plan za pokretanje zajedničkog planiranja u lokalnim zajednicama.