Regionalna konferencija proizvođača hrane u Zagrebu: Kako izbeći korišćenje GMO u proizvodnji semena, hrane i stočne hrane?

Konferencija tri partnerske organizacije iz Slovenije, Hrvatske i Srbije i Crne Gore, Umanotere iz Ljubljane, Zelene akcije iz Zagreba i Zelene mreže Vojvodine iz Novog Sada, Kako izbeći korišćenje genetski modifikovanih organizama u proizvodnji semena, hrane i stočne hrane? održala se 18. novembra 2003. godine, u Hotelu Opera u Zagrebu.

Na konferenciji predavači iz svih navedenih zemalja uključujući i predstavnike Austrije i Evropske komisije govorili su o nedavno usvojenoj regulativi u EU o obeležavanju i praćenju GMO (Regulations on Tranceabillity & Labelling and Novel Food & Feed, July 2003), predstavili su zakonske regulative u tri zemlje Regiona, Slovenija, Hrvatska i Srbija i Crna Gora i objasnile sistem praćenja GMO (na snazi od 7. novembra u EU) kao i probleme i troškove njegove implementacije.

Ova konferencija okupila je proizvođače hrane, trgovce i semenske distributere iz Regiona koje će podučiti kako da primenjuju sistem za praćenje i obeležavanje GMO, kako bi u stanju da mogu da izvoza u EU. Konferencija se pozabavila i mogućnostima izbegavanja GMO u hrani i stočnoj hrani.

Izveštaj o tržišnoj situaciji u tri zemlje Regiona u, Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji i Crnoj Gori možete u *.PDF formatu skinuti u sekciji za publikacije.

Više o konferenciji možete pronaći na web-adresi Zelene akcije.