OKTOBARSKA DEŠAVANJA

OKTOBARSKA DEŠAVANJA

Zelena mreža Vojvodine u poseti Rumi
10.10.2011. u Rumi je održano predavanje pod naslovom „Održiva poljoprivreda sa posebnim naglaskom na organsku proizvodnju- Ruma 2011.“

Predavanja su održana u Srednjoj poljoprivrednoj školi „Stevan Petrović-Brile“, i obuhvatila su sledeće teme: Održiva poljoprivreda, Multifunkcionalna poljoprivreda i tehnologija proizvodnje pojedinih biljnih vrsta. Uvodnu reč predavanja imala je prof.emeritus dr Branka Lazić, a predavači su bili zaposleni iz Stručne savetodavne službe Ruma, Naučnog instituta „Tamiš“ iz Pančeva i Instituta za ekonomiku poljoprivrede iz Beograda.

Zelena mreža Vojvodine na dodeli nagrada Fonda Mesta u srcu

11.10.2011. U Beogradu u svečanoj sali Skupštine grada Beograda upriličena je šesta dodela nagrada Fonda Mesta u srcu uz podršku TACSO kancelarije.Nagrade su dodeljene u dve kategorije: najpozitivnija građanska inicijativa, koja se rangirala na tri nagrade i najbolje lokalno partnerstvo sa jedinstvenim plasmanom. Nagradu za najbolje lokalno partnerstvo dobilo je udruženje za zaštitu i unapređenje položaja dece i mladih “KORAK NAPRED“ iz Kruševca, a nagrade za najpozitivniju građansku inicijativu dobile su sledeće organizacije: prvo mesto Odred izviđača  „REMIZIJANA“ iz  Bele Palanke , drugo mesto udruženje za zaštitu i unapređenje položaja dece i mladih “KORAK NAPRED“, iz Kruševca i treće mesto Grupa Kobra iz  Donje Toponice, Niš.
Zelena mreža Vojvodine učestvovala je na konkursu za najbolje lokalno partnestvo, gde je u partnerstvu sa gradom Novim Sadom promovisala i uspešno odrađenu marketinšku kampanju „Organska poljoprivreda. Dobra za tebe, dobra za prirodu!“

Zelena mreža Vojvodine na seminaru u Regionalnoj privrednoj komori Novi Sad

13.10.2011. Seminar pod nazivom „Organska poljoprivreda – model održive poljoprivrede“ održan je u Regionalnoj privrednoj komori Novi Sad u saradnji sa Centralnoevropskom inicijativom CEI. Seminar se bazirao na promociji organske poljoprivrede i na razmeni znanja iz oblasti organske proizvodnje. Uvodnu reč imala je prof. emeritus dr Branka Lazić,  koja je istakla regionalnu zastupljenost pojedinih linija proizvodnje u Srbiji. O značaju organske proizvodnje i perspektivama u ovoj oblasti, govorili su predavači iz Srbije: Jelena Milić, Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, Nada Mišković, Nacionalno udruženje za razvoj organske proizvodnje “Serbia Organica“ i Jožef Gašparovski, Centar za organsku proizvodnju Selenča i gosti predavači: Branko ćetković, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore; Prof. dr Mile Dardić, Poljoprivredni fakultet Banja Luka, Bosna i Hercegovina, Mr Olivera Bicikliski, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Makedonije, Tomislav Petrović, Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Republike Hrvatske, Vanya Tsakinska, Regionalni agrobiznis centar Vidin, Republika Bugarska.

Zelena mreža Vojvodine na BIOFESTU 2011.

14. i 15.10.2011. U Subotici je održan 7. Međunarodni festival organskih proizvoda BIOFEST 2011.
Festival koji je održan na Otvorenom Univerzitetu Subotica,  počeo je dodelom priznanja i nagrada „Bioproizvođač godine“, koju je osvojio Stevan Nikolić iz Opova i „Bioproizvod godine“ koja je dodeljena Marici Završki iz Hrvatske za kupinovo vino. Nakon dodele nagrada uručena su priznanja polaznicima Međunarodne škole organske proizvodnje. Posle svečanog dela manifestacije, održana je Međunarodna konferencija pod nazivom „Koraci i približavanje EU u oblasti organske poljoprivrede“. Izlaganja prvog dana bila su na temu: Stanje i perspektive, a drugog dana na temu: Značaj udruživanja. Na konferenciji svoja izlaganja su imali učesnici iz Srbije, Hrvatske, BiH, Makedonije, Crne Gore, Mađarske i Slovačke. U okviru manifestacije upriličena je degustacija i promocija organskih proizvoda.