Održana treća, poslednja ove godine, Pijaca Moj salaš

U petak 8. oktobra 2004, održana je poslednja ove godine Pijaca dobre poljoprivredne prakse „Moj salaš“

U petak, 8. oktobra 2004. godine, od 12 do 18 časova na platou ispred SPENS-a u Novom Sadu održana je treća, i poslednja za ovu sezonu, Pijaca dobre poljoprivredne prakse «Moj salaš». Ovu pijacu salašara i drugih direktnih proizvođača, pijacu hrane na otvorenom, organizovala je po treći put Zelena mreža Vojvodine uz finansijsku pomoć Fonda braće Rokfeler i u saradnji sa partnerskom organizacijom Projekat za javne prostore iz Njujorka. 

Uz prelepe vremenske prilike posećenost pijace je bila odlična, kao i interesovanje medija, pa su salašari i poljoprivrednici, uz neskriveno zadovoljstvo, izrazili potrebu da Pijaca «Moj salaš» kao prva pijaca u Novom Sadu sa hranom proizvedenom u organskoj proizvodnji i dobroj poljoprivrednoj praksi nastavi da se održava i sledeće sezone barem jednom nedeljno i da se pronalaze mogućnosti ka njenoj nezavisnoj finansijskoj održivosti. 

U realizaciji Pijace «Moj salaš» značajnu finansijsku podršku pružio je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, posebno mr Igor Kurjački, Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, koji je i posetio pijacu, i Julkica Simić, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. Zahvaljujemo se i Sekretarijatu za privredu i turizam grada Novog Sada, koji nam je obezbedio tezge za pijacu. U organizaciji pijace učestvovali su i SPC «Vojvodina» i preduzeće «Omega». 

Na Pijaca ukupno je učestvovalo 22 izlagača, 17 direktnih poljoprivrednih proizvođača iz organizacije Terras i naselja Čenej, Kisač, Kovilj, Temerin, Veternik, Futog, Veliki Radinci, Sajlovo, Sremska Kamenica, Carska Bara, Sombor, Subotica i Valjevo, zatim, Centar za očuvanje starih veština i tradicionalnog načina življenja «Niti», udruženje slepih i slabovidih žena, Osnovna škola za specijalno obrazovanje «Milan Petrović» i kuvar. Stalna ponuda pijace – sveže povrće, voće, med i proizvodi od meda, vino, začinsko bilje i cveće, vezeni i tkani proizvodi i drugi ručni radovi žena iz Vojvodine, suveniri, rukotvorine, grnčarija i drugi upotrebni predmeti vezani za salaše i ruralni život – obogaćena je zimnicom pripremljenom od proizvoda iz dobre poljoprivredne prakse i autohtonim, skoro zaboravljenim sortama jabuka i krušaka. 

Najposećeniji štand Pijace bio je štand kuvara Pijace «Moj salaš» Marković Gorana, šefa kuhinje restorana «Trema» koji je pred publikom spremao i servirao hranu za degustaciju spremljenu od proizvoda prodavanih na Pijaci. Pijacu je upotpunio i nastup pevačkog društva «Ravangrad» iz Sombora koji su posetiocima pijace predstavili tradicionalne salašarske pesme i narodne nošnje okoline Sombora. 

Na informacionom štandu Pijace «Moj salaš» deljen je štampani materijal Pijace, recepti za spremanje hrane kupljene na pijaci i flajeri Projekta «Moj salaš», projekta koji inicira ruralni i razvoj održive poljoprivrede, edukaciju poljoprivrednika, revitalizaciju i popularizaciju tradicije življenja i rada na salašima i unutar kojeg je osmišljena Pijaca «Moj salaš» čijom je organizacijom omogućeno poljoprivrednim proizvođačima – salašarima širom Vojvodine koji proizvode po principima dobre poljoprivredne prakse da prodaju svoje proizvode i stvore ekonomsku osnovu za svoj opstanak i razvoj. Pijaca tako uspostavlja direktne veze proizvođača dobre poljoprivredne prakse i građana Novog Sada, i promoviše upotrebu organskih i zdravstveno-bezbednih proizvoda i proizvoda iz dobre poljoprivredne prakse.