Otvaranje pijačne sezone 2007

Otvaranje pijačne sezone

Otvaranje Pijace dobre poljoprivredne prakse MOJ SALAŠ u 2007 godini održano je u četvrtak, 7. juni 2007. godine na plato ispred SPC Vojvodina, od 13 do 20 časova u Novom Sadu. Nakon uspešne tri sezone u 2004, 2005. i 2006. godine, 7. juna 2007. otvorena je četvrta sezona novosadske pijace na kojoj se prodaju proizvodi iz dobre poljoprivredne prakse kao i proizvodi iz organske proizvodnje. Pijaca ce se do kraja septembra 2007. godine održavati dva puta mesečno.

Ponuda pijace obuhvata sveže povrće, voće, začinsko bilje i cveće koji su proizvodi poljoprivrednika i salašara opredeljenih za organsku proizvodnju i dobru poljoprivrednu praksu. Deo pijačne ponude, ali i ukras pijace su vezeni i tkani proizvodi i drugi ručni radovi žena Vojvodine, suveniri, rukotvorine, grnčarija i ostali upotrebni predmeti sa salaša i iz ruralnog života. Na pijaci je dozvoljena prodaja samo direktnim proizvođačima. 

Cilj pijace je osnaživanje proizvođača dobre poljoprivredne prakse i revitalizacija tradicionalne salašarske proizvodnje, promocija zdravstveno- bezbedne hrane i edukacija potrošača. 

Pijacu «Moj salaš» organizuje Zelena mreža Vojvodine uz pomoć Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, «Jazak Vode» NIS AD Naftagas, «Victoriagroup» i Fonda braće Rokfeler. 

Na Pijaci, takođe, nastavljeno je sa sakupljanjem potpisa za očuvanje Ledinačkog jezera – aktivnost Zelene mreže Vojvodine i meštana sela Ledinci.