Pijaca Moj salaš

U četvrtak 15 juna 2006. juna održana prva Pijaca dobre poljoprivredne prakse Moj salaš u 2006. godini

U četvrtak 15. juna 2006. godine u 13 časova na platou ispred službenog ulaza SPC «VOJVODINA» u Novom Sadu održana je prva Pijaca dobre poljoprivredne prakse «Moj salaš» u 2006. godini. Nakon  uspešne dve sezone u 2004. i 2005. godini, otvarena je treća sezona novosadske pijace na kojoj se prodaju proizvodi iz dobre poljoprivredne prakse kao i proizvodi iz organske proizvodnje. Pijaca u 2006. godini održavaće se dva puta mesečno, četvrtkom, od juna do oktobra.

Ponuda pijace obuhvata sveže povrće, voće, začinsko bilje i cveće koji su proizvodi poljoprivrednika i salašara opredeljenih za organsku proizvodnju i dobru poljoprivrednu praksu. Deo pijačne ponude, ali i ukras pijace su vezeni i tkani proizvodi i drugi ručni radovi žena Vojvodine, suveniri, rukotvorine, grnčarija i ostali upotrebni predmeti sa salaša i iz ruralnog života. Na pijaci je dozvoljena prodaja samo direktnim proizvođačima. 

Gosti pijace u četvrtak bili su Turistička organizacija Opštine Bač, koja ce zajedno sa KUD «Dunavac» iz Bačkog Novog Sela, KUD «Dukat» iz Vajske, Ženskim ekološkim društvom iz Bačkog Novog Sela i udruženjem pšelara «Mostonga» posetiocima Pijace prezentovati turističku ponudu, bogatstvo kulture i istorije Bača kao i tradicionalna jela, nošnje, stare predmete i proizvode od meda. 

Cilj pijace je osnaživanje proizvođača dobre poljoprivredne prakse i revitalizacija tradicionalne salašarske proizvodnje, promocija zdravstveno-bezbedne hrane i edukacija potrošača. 

Pijacu «Moj salas» organizuje Zelena mreža Vojvodine uz pomoć «Jazak Vode» NIS AD Naftagas, «Sojaproteina», Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Fonda braće Rokfeler.