UNAPREĐENJE ORGANSKE PROIZVODNJE KROZ STVARANJE BALKANSKE ORGANSKE MREŽE

UNAPREĐENJE ORGANSKE PROIZVODNJE KROZ STVARANJE BALKANSKE ORGANSKE MREŽE

U okviru Međunarodnog sajma organske proizvodnje i eko turizma „Dani maline 2011“ u Novom Travniku, BiH 7. jula se okupilo desetak organizacija iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije i Albanije u nameri da se zvanično pokrene inicijativa za formiranje Balkanske organske mreže.

Ovaj radni sastanak je bio epilog januarskog studijskog putovanja u Brisel, organizovan od strane TACSO (program „Ljudi ljudima“) koji je imao za cilj viđenje uloge civilnog sektora u razvoju organske poljoprivrede u Zapadnom Balkanu.

Radni sastanak u Novom Travniku  je doprineo da se svi učesnici slože oko važnosti formiranja Balkanske organske mreže (Balkan Organic Network) koja će imati za cilj promociju organske poljoprivrede u regionu i usmeravati svoje kapacitete na zajedničko lobiranje ka stvaranju boljeg okvira za proširivanje tržišta u regionu Zapadnog Balkana za organsku poljoprivredu. Još jednom se potvrdilo da civilni sektor ima svoju značajnu ulogu u kreiranju fleksibilnih mreža koje imaju zajedničku misiju i programske aktivnosti. Iako je radni sastanak u Novom Travniku zapravo početak formiranja Balkanske organske mreže već se može reći da je na sastanku isprofilisana želja i volja učesnika da zajedničkim programskim aktivnostima utiču na proširivanje organske poljoprivrede, na razmenu iskustava, razmenu roba , zajednički nastup na tržištu i zajedničko rešavanje gotovo identičnih problema. Dogovoreno je da se početkom septembra ova grupa ponovo okupi oko, u međuvremenu dogovorenih dokumenata u kojima će se definisati misija, strategija i način delovanja mreže. Na tom sastanku najverovatnije će se obaviti i zvanično potpisivanje zajedničkog dokumenta koji će ozvaničiti Balkansku organsku mrežu.

Delegaciju iz Srbije činili su predstavnici Zelene mreže Vojvodine,Olivera Radovanović i Andrea Subašić; Terrasa,Snježana Mitrović i Ljubomir Popović i savetnik za ruralni razvoj  Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Boban Orelj.

Olivera Radovanović
Zelena mreža Vojvodine