O Projektu «Dan sa salašarima – Moj salaš»

Projekat «Dan sa salašarima – Moj salaš» početak je rada na projektu Zelene mreže Vojvodine i Rokfeler fonda «Multifunkcionalni razvoja poljoprivrede – Osnove za razvoj agro/bio turizma i turizma lokalne zajednice». Ovaj projekat  osmišljen je u skladu sa strategijom razvoja održive poljoprivrede definisane u Riju 1992. godine u Agendi 21, u politikama CAP (Common Agricultural Policy) i CARP (Common Agricultural and Rural Policy) Evropske unije. Njegov je cilj da utiče na  razvoj organske poljoprivrede u Vojvodini i ruralnog turizma. 

Zelena Mreža Vojvodine od osnivanja svojim radom pomaže razvoj organske poljoprivrede u Vojvodini i ova pilot tura imala je za cilj da pokaže potencijale čenejskih salaša za njihovo dodatno ekonomsko osnaživanje. 

U okviru pilot projekta čenejskih salašara i ZMV, koji je podržao American Development Fond, «Dan sa salašarima – Moj salaš» članovi Zelene mreže Vojvodine (ZMV) u subotu 16. avgusta 2003. godine obišli su čenejske salaše zajedno sa zamenica pokrajinskog Sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Julkicom Simić, predsednikom saveta Mesne zajednice Čenej, Svetozarom Murgaškim, predstavnikom ADF-a, Brankom Kurilićem i novinarima Poljoprivrednika, Građanskog lista, RTV Novi Sad, Dnevnika. 

Na svakom od ukupno pet posećenih salaša (Pejićev salaš, Salaš Prodanovih, Salaš Stojanov, Žikićev Salaš), salašari su upoznali prisutne sa bogatstvom života na salašima, sa svojim aktivnostima, problemima (nedostatak tvrdih puteva, trofazne struje, telefonskih linija) i planovima. 

Zelena mreža Vojvodine pomenutim projektima želi da revitalizuje proizvodnju i život na salašima i to na bazi agro-bio-turizma u lokalnoj zajednici. To znači edukaciju salašara za organsku poljoprivredu i turizam. Na taj način će se poboljšati ekonomsko stanje salašara uz popularizaciju vojvođanske tradicije življenja na salašima i otvaranje perspektive mladim ljudima koji vole poljoprivredu i ruralni način života. Osnovu čini i očuvanje prirodnih resursa Vojvodine, posebno biodiverziteta. Sve to treba da podstakne uvođenje multifunkcionalne poljoprivrede u strategiju razvoja Srbije i Vojvodine. Istovremeno želimo da utičemo na davanje olakšica (povoljnih kredita / subvencija) poljoprivrednicima koji se odluče za organsku proizvodnju i ruralni turizam. Osnovu toga čini potreba poboljšanja infrastrukture (putevi, struja, voda) čenejskog i drugih atara sa salašima, uvođenje mogućnosti korišćenja alternativnih i obnovljih izvora energije na salašima. 

Predlažemo da grad Novi Sad omogući izradu odgovarajućeg projekta za oko 20 kilometara puta koji povezuje salaše na Čeneju i da se Izvršno veće Vojvodine i Novi Sad uključi u edukaciju salašara za organsku poljoprivredu i turizam.