Održana prva radionica Projekta Via Pacis Pannoniae

Odabrana su četiri mesta za uređenje Čeneja u subotu, 20 novembra 2004. godine na održanoj radionici «Identifikovanje tačaka za uređenje i pronalaženje potencijalnih zelenih staza kroz čenejski atar» u Zemljoradničkoj zadruzi Čenej u Čeneju: Centar Čeneja, dvorište zgrade Mesne zajednice Čenej, ulazi u Čenej iz pravca Kisača i Novog Sada i fudbalsko igralište u Čeneju. 

Radionica u Čeneju istovremeno je i početak rada na projektu zelenih staza «Via Pacis Pannoniae», prekogranične saradnje na uspostavljanju zelenih staza koje će se protezati duž reke Dunav sa obe strane granice između Republike Hrvatske i Srbije i Crne Gore. 

Projekat, podržan od Balkan Trust for Democracy, sprovodiće se narednih godinu dana u saradnji Zelene mreže Vojvodine sa osiječkim nevladinim organizacijama: Organizacija za građanske inicijative, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava i Zeleni Osijek. 

Takođe, saradnici na projektu Elena Medison iz neprofitne organizacije Projekat za javne prostore (Project for Public Spaces) iz Njujorka i Robert Sedlak iz Češke fondacije za ekološko partnerstvo iz Brna iz Republike Češke na radionici predstavili su svoj rad i metodologiju uređenja javnih prostora i izgradnji zelenih staza u Češkoj Republici, SAD, Jermeniji, Hrvatskoj i drugde. Okupljenih dvadeset i devet Čenejaca na radionici uz vođstvo Elene Medison, stručnjaka za uređenje javnih prostora, učestvovalo je na osmišljavanju navedenih prostora i raspravi o načinima kako da se oni urade. 

Završena radionica je druga radionica o revitalizaciji javnih prostora u Čeneju. Prva, organizovana u maju 2004. godine, za temu je imala definisanje odredišta zelenih staza Čeneja. 

Na radionici prisustvovali su i predstavnici američke agencije USAID i Balkanskog fonda za podršku lokalnim inicijativama (Balkan Community Initiatives Fund ) iz Beograda.