Otvaranje Zelenih staza Čeneja

Otvaranje Zelenih staza Čeneja

U četvrtak, 11. avgusta 2005. godine, sa početkom u 10 časova svečano su otvorene Zelene staze Čeneja. Biciklističku stazu od 55 kilomentara koja povezuju pet salaša, najstariji dud u Srbiji, salašarsku crkvu, strelište, pansione i restorane na čenejskom ataru otvorili su Žarko Vlaović, predsednik Mesne zajednice Čenej, i Olivera Radovanović, predsednica Upravnog odbora Zelene mreže Vojvodine. 

Ispred Mesne zajednice Čenej, u 11 časova, grupa od pedesetak biciklista predvođena članovima Biciklističkog saveza Vojvodine krenula je delom Zelenih staza Čeneja dugim 16 kilometara u promotivnu vožnju, obilazeći proizvođače Vozar, strelište i lovački dom, salaš porodice Prodanov i dvestogodišnji dud. 

Na svečanosti je održana je Pijaca dobre poljoprivredne prakse Moj salaš, prezentovana Mapa zelenih staza Čeneja u izdanju Zelene mreže Vojvodine, kao i novouređeni centar Čeneja, informaciona tabla i autobusko stajalište. 

Mapa Čeneja i signalizacija drvenim oznakama duž Zelenih staza urađeni su u okviru projekta Via Pacis Pannoniae, koji je podržao Balkan Trust for Democracy, dok je uređenje centra urađeno zahvaljući pomoći Balkanskog fonda za razvoj lokalnih inicijativa u okviru projekta grupe građana Čeneja „Uređenje centra Čeneja u turističke svrhe“ 

Ideja za uređenje centra Čeneja potekla je iz Placemaking radionice organizovane od strane Zelene mreže Vojvodine i Projekta za javne prostora (Project for Public Places), neprofitne organizacije iz Njujorka.