Projekat „Biciklom do roda“

Projekat „Biciklom do roda

Prva terenska aktivnost, obilazak mesnih zajednica Potamišja i prikupljanje podataka u okviru Projekta „Biciklom do roda, Novi Sad – Botoš“ za uspostavljanje i promovisanje zelene staze „Biciklom do roda“ u srednjem Banatu, održana je 11. marta 2009. godine.

U toku terenskog rada projektni tim – Miloje Milić (ZMV), Duško Medić (ZMV) i mr Oliver Fojkar (ornitolog, Zavod za zaštitu prirode Srbije) – obišao je sedam mesnih zajednica Potamišja (Titel, Perlez, Farkazdin, Idvor, Uzdin, Tomaševac i Orlovat), i fotografisao gnezda roda kao i značajna mesta prirodnog, kulturnog i istorijskog nasleđa regiona.

Cilj Projekta je da se unapredi turistička ponuda Potamišja, da se nauči mlade da istražuju biodiverzitet na popularan i zabavan način, i da se poveže Potamišje sa gradom Novim Sadom i njegovim živopisnim selima. S obzirom da su ciljna grupa ovog projekta prevashodno mladi ljudi, projekat je osmišljen tako da na zanimljiv način privuče mlade da aktivno učestvuju u promociji i unapređenju životne sredine, ali i da pokaže turističke potencijale krajeva kroz koje ruta prolazi.

Projekat je podržao Pokrajinski sekretarija za sport i omladinu.