Završen Volonterski kamp «Zelene staze»

Mladi iz Hrtvatske i Vojvodine radili su na obelezavanju Zelenih staza Čeneja

Dvadeset dvoje mladih iz Hrvatstske i Srbije i Crne Gore boravilo je u Čeneju (SCG) i Zmajevcu (HR) od 9. do 14. jula 2005. godine u kojima se održavao prvi Volonterski kamp «Zelene staze». Kamp je deo projekta «Via Pacis Pannoniae» čiji je cilj razvoj prekograničnih zelenih staza duž reke Dunav i osnaživanje razvoja demokratije i uspostavljanje prekogranične saradnje između Hrvatske i Srbije i Crne Gore. 

Kamp je zamišljen kao mesto susreta, upoznavanja i povezivanja mladih iz Srbije i Hrvatske u cilju razmene i usvajanja novih iskustava i znanja koja im mogu biti korisna u njihovom daljem životu i radu. 

Kamp je sastojao iz dva dela, prvi, koji se održava u Čeneju (Vojvodina) trajao je 5 dana u okviru kojih su volonteri obeležavati zelene staze u Čeneju i obavljati različite poslove na salašu kao i učestvovali horskoj radionici na kojoj su pevane salašarske pesme naroda Vojvodine. 

Drugi deo kampa održan je u Zmajevcu (Hrvatska) i trajao je 2 dana. Volonteri, koji su bili smešteni u pansionu Nađ, učestvovali su na radionicima sa sledećim temama: radionica iz područja mirovne edukacije i, evaluacija kampa i izrada promotivnog plakata kampa. 

Kamp je organizovala Zelena mreža Vojvodine u saradnji sa Centrom za mir Osijek uz finasijsku pomoć Balkan Trust for Democracy.