Pijaca "Moj salaš"

Pijaca "Moj salaš", sada već tradicionalna,  drugačija je po svom konceptu i načinu upravljanja. Ona okuplja organske poljoprivredne proizvođače, proizvođače iz dobre poljoprivredne prakse i tradicionalne/salašarske poljoprivrednike. Pijaca se od juna 2004, svake godine, održavala na prostoru ispred Sportsko-poslovnog centra Vojvodina (SPENS-a) u Novom Sadu, na trgu ispred zapadnog ulaza, dva puta mesečno - četvrtkom od 14 do 20 časova. Od 2010. godine, na zahtev proizvođača i Novosađana, Pijaca se održava svakog četvrtka u periodu od juna do septembra, na istoj lokaciji. Specifičnost Pijace "Moj salaš" jeste da na njoj građanima svoje poljoprivredne - zdravstveno-bezbedne, kvalitetne proizvode, dobijene na principima organske poljoprivredde, tradicionalne poljoprivrede, kao i nepoljoprivredne (suvenire, liciderske i dr.) proizvode prodaju neposredni proizvođači.

Različit marketinški pristup čini Pijacu svojevrsnim edukativnim poligonom u kojem se u prijatnoj atmosferi dobrom uslugom uspostavlja komunikacija kupac-prodavac što je osnova za sticanje neophodnog poverenja kupaca i motivacije proizvođača za dalji razvoj dobre poljoprivredne prakse. Edukaciji doprinose i štampani materijali pijace, pre svega Bilten Pijace "Moj salaš" sa preporukama za proizvođače, recepte za pripremu jela od manje poznatih proizvoda, itd.

Pijaca salašara i drugih direktnih proizvođača "Moj salaš", pijaca hrane na otvorenom, osmišljena je na radionici "Pijaca dobre poljoprivredne prakse: deo javnog prostora", 24. maja 2004. godine u Novom Sadu u organizaciji Zelene mreže Vojvodine iz Novog Sada i njujorške organizacije Projekat za javna mesta (Project for Public Spaces, PPS). Na radionici, u osmišljavanju prve Pijace "Moj salaš" učestovali su salašari i poljoprivredni proizvođači okupljeni u projektu "Moj salaš" koji je deo projekta "Održiva poljoprivreda i ruralni razvoj u Vojvodini" Zelene mreže Vojvodine finansiran od strane Fonda braće Rokfeler (Rockefeller Brothers Fund) iz Njujorka. Do sada su pored pominjanih održavanje pijace pomagali i Pokrajinski sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo AP Vojvodine, Gradska uprava za privredu,  Jazak voda NIS Naftagas i Victoria group.

Više o organskoj proizvodnji, dobroj poljoprivrednoj praksi, o Pijaci "Moj salaš" možete saznati i na sledećim stranicama:

PRODAVNICA „MOJ SALAŠ

ODGOVORI NA ČESTO POSTAVLJENA PITANJA (FAQ)

OPŠTI USLOVI PIJACE

GALERIJA FOTOGRAFIJA SA PIJACE

PROIZVOĐAČI PIJACE „MOJ SALAŠ"

"BILTEN PIJACE „MOJ SALAŠ"

"Film o Pijaci Moj salaš, Ekopatent"


Prethodna strana: Održiva poljoprivreda Sledeća strana: Opšti uslovi Pijace MOJ SALAŠ


EDUECO
EDUECO

Akcioni plan za budućnost organske proizvodnje u EU


[ | 71 Kb | 2014-10-29 21:37:13]

Pannonia organica - edukacije i radionice projekta


[ | 2222 Kb | 2013-12-18 13:30:22]

Pannonia organica - promotivni flajer


[ | 2915 Kb | 2013-12-18 13:27:58]

PROIZVOĐAČI

Prodavci pijace Moj salaš

PRODAVNICA "MOJ SALAŠ"

Prodavnica