ZMV pomogla organizaciji Koalicija za REKOM u Somboru

ZMV pomogla organizaciji Konsultacija za REKOM u Somboru

2010-05-10 04:14:40 | Kategorija: Edukacija i radionice
rekomsombor200

U ime Koalicije za REKOM, Zelena mreža Vojvodine organizovala je Konsultacije sa lokalnom zajednicom o inicijativi za osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava u bivšoj Jugoslaviji (REKOM) u Skupštini grada Sombora, 8. Maja 2010. godine u Somboru.

Potpredsednik Skupštine Vojvodine Branimir Mitrović otvorio je skup porukom da svi ratni zločinci moraju da odgovaraju, bez obzira iz kog naroda dolaze. „Problemi suočavanja s prošlošću u regionu veoma su teški“, rekao je Mitrović.

Nakon svečanog otvaranja, Gojko Mišković predstavnik Zelene mreže Vojvodine je kao moderator prestavio sve učesnike skupa i održao uvodni govor: Potrebe i očekivanja lokalne zajednice u odnosu na prošlost.

Nakon Miškovića, uvodničar, Žužana Serenčeš iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine kazala je da je REKOM najšira inicijativa civilnog pokreta u regionu, čiji je cilj da žrtve ratova i njihove patnje postavi u centar interesovanja javnosti. „Žrtve su marginalizovane. One su danas samo broj, bez imena i prezimena i to mora da se promeni“, kazala je Serenčeš i dodala da će u okviru REKOM-a biti organizovana i javna svedočenja žrtava, koja će direktno prenositi i mediji u regionu.

Predstavnici vlasti i nevladinih organizacija u Srbiji, na Konsultacijama razgovarali su o osnivanju Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima u bivšoj Jugoslaviji (REKOM) kao i o modelima mogućeg rada Komisije.

 

Content retrieved from: https://www.zelenamreza.org/news/107/56/ZMV-pomogla-organizaciji-Konsultacija-za-REKOM-u-Somboru.html.