Druga Pijaca Moj salaš

Održana je druga Pijaca Moj salaš – pijaca na otvorenom direktnih proizvođača organske poljoprivrede i dobre poljoprivredne prakse 

„Dvadeset proizvođača zdravstveno bezbedne hrane iz cele Vojvodine okupilo se na drugoj Pijaci dobre poljoprivredne prakse „Moj salaš“ u petak 27. avgusta 2004. godine na platou isped SPC Vojvodina u Novom Sadu. Proizvodnja zdravstevno bezbedne hrane podrazumeva minimalnu i kontrolisanu upotrebu sredstava za veštačku prihranu i zaštitu bilja“, istakla je u razgovoru sa medijima menadžer Pijace Ana Maria Vujošević i dodala, „Osnovni smisao Pijace Moj salaš prvenstveno je približavanje zdravstveno bezbedne hrane građanima Novog Sada, zatim njihova edukacija i pomoć proizvođačima takve hrane u njihovom ekonomskom jačanju.“ 

Kao i prva, druga Pijaca „Moj salaš“ finansijski je podržana od strane Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Fondacije braće Rokfeler, dok su tezge obezbeđene zahvaljujući Sekretarijatu za privredu i turizam grada Novog Sada. 

Pijacu je svečano otvorila Julkica Simić, Pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivrede, vodoprivredu i šumarstvo i predstavnici Poglavarstva grada Osijeka Milena Kordi, Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i Željko Bugarić, član gradskog poglavarstva. Program pijace upotpunila je dečija grupa AKUD „Mladost“ iz Čeneja, predstavljajući narodne nošnje i igre iz ovog dela Vojvodine. 

Među učesnicima su bili direktni poljoprivrivredni proizvođači organizacija Terras iz Subotice i naselja Čenej, Kisač, Kovilj, Temerin, Veternik, Golubinci, Radinci, zatim Centar za očuvanje starih veština i tradicionalnog načina življenja «Niti», udruženje slepih i slabovidih žena, Osnovna škola «Milan Petrović», i NVO Vojvođanka iz Novog Sada. Ponuda pijace ovog puta obuhvatala je sveže povrće, voće, med, začinsko bilje, cveće, vezene i tkane proizvode i druge ručne radove žena iz Vojvodine, suvenire, rukotvorine, grnčariju i druge upotrebne predmete vezane za salaše i ruralni život. 

Na informacionom štandu Pijace «Moj salaš» deljen je štampani materijal Pijace, recepti za spremanje hrane kupljene na pijaci i flajeri Projekta «Moj salaš», projekta koji inicira ruralni i razvoj održive poljoprivrede, edukaciju poljoprivrednika, revitalizaciju i popularizaciju tradicije življenja i rada na salašima i unutar kojeg je osmišljena Pijaca «Moj salaš» čijom je organizacijom omogućeno poljoprivrednim proizvođačima – salašarima širom Vojvodine koji proizvode po principima dobre poljoprivredne prakse da prodaju svoje proizvode i stvore ekonomsku osnovu za svoj opstanak i razvoj. Pijaca tako uspostavlja direktne veze proizvođača dobre poljoprivredne prakse i građana Novog Sada, i promoviše upotrebu organskih i zdravstveno-bezbednih proizvoda i proizvoda iz dobre poljoprivredne prakse.