Inicijativa za razvoj Zelene staze “Biciklom do roda“

Inicijativa za razvoj Zelene staze “Biciklom do roda

U cilju daljeg razvoja zajedničke Inicijative za razvoj Zelene staze „Biciklom do roda“, u subotu 27. februara 2010. godine u prostorijama Lovačkog doma u Botošu, održan je radni sastanak/radionica, u organizaciji Zelene mreže Vojvodine. Ovaj projekat finansirao je Pokrajinski sekretarijat za zaštitu životne sredine i održivi razvoj i Fond braće Rokfeler.

Sastanak/radionica okupio je 26 učesnika iz mesnih zajednica Botoš, Banatski Despotovac, Orlovat, Šajkaš, Ečka, Farkaždin, Kovilj, Čenta, Perlez i Tomaševac. Pored njih sastanku su prisustvovale i predstavnica Pokrajinskog sekretarijata za zaštitu životne sredine gđa. Nada Lazić i predstavnica CIM Montenegro Petra Wagner.

Na sastanku je bilo govora o vezi između zaštite životne sredine i ruralnog razvoja (dr Joerg Lohmann), o uticaju biološke raznovrsnosti na razvoj turizma u regionu (mr Oliver Fojkar), kao i o mogućnostima saradnje sa Agroturističkom zadrugom „Bilje Plus“ iz Bilja (Hrvatska) i načinima povezivanja cikloturizma Baranje i Vojvodine/Potamišja (Ankica Bilandžić). Svi govornici istakli su da postojeći lokalni proizvodi, turistički potencijali, prirodne i kulturne vrednosti gore navedenih mesnih zajednica, kao vrednih reprezenata prirodne i kulturne raznolikosti Banata, nisu stavljene u funkciju unapređenja ovih mesta. Objedinjavanjem postojećih vrednosti ovih mesta u jedinstvenu turističku ponudu sa posebnim osvrtom na bogatstvo bioraznolikosti ovog područja, usmerilo bi razvoj sela u Potamišju na održivu upotrebu resursa i podstaklo bi dalji razvoj lokalne ekonomije zasnovane na tradiciji i komparativnim posebnostima ovih mesta.

Predstavnici lokalnih zajednica izneli su probleme koje oni imaju i koji ih koče u razvoju (odlazak mladih iz sela i stalno opadanje broja stanovnika, loša infrastruktura, slaba finansijska pomoć Republike i Pokrajine i dr.). Ipak, zajednički je zaključak da postoji jaka volja i inicijativa lokalnih zajednica da se udruže i zajednički stvore sebi bolju budućnost. Iz tog razloga uskoro će biti organizovana nova radionica na kojoj će se otići korak dalje u sagledavanju potencijala, manjkavosti, prepreka i izazova koje stoje na putu do uspešnog razvoja Potamišja.