Predstavnik ZMV na međunarodnom simpozijumu i biciklističkoj vožnji Gvozdena zavesa u Makedoniji

Predstavnik ZMV na međunarodnom simpozijumu i biciklističkoj vožnji Gvozdena zavesa u Makedoniji

Predstavnik Zelene mreže Vojvodine, Duško Medić održao je prezentaciju projekta razvoja Zelenih staza Via Pacis Pannoniae/Panonski put mira na Međunarodnom simpozijumu „Staza gvozdene zavese – Razvoj potencijala za altenativni turizam Makedonije“, održanom u petak 9. aprila 2010. godine u Delčevu, u Makedoniji, u organizaciji Centra za razvoj Istočno planskog regiona i Centra za razvoj Jugoistočnog planskog regiona Makedonije, uz finansijsku podrške GTZ RED-a.

Sutradan 10. aprila 2010. godine u podršci Nemačke ambasade u Makedoniji, u petak 9. aprila 2010. godine, održana je biciklistička vožnja od Berova (Hotel Manastir) do Kolešinova na kojoj su učešće uzeli učesnici Simpozijuma, sportska udruženja, predstavnici Nemačke ambasade i civilnog sektora Bugarske i Makedonije.

Michael Cramer, evropski parlamentarac i član Odbora za saobraćaj Evropskog parlamenta prilikom svečanog otvaranja istakao je da: „je ova promotivna vožnja jedna od serije biciklističkih događaja duž evropske „Staze gvozdene zavese“ („Iron Curtain Trail“) čiji je cilj promocija održivog saobraćaja i korišćenje bicikala.

„Iron Curtain Trail“ (ICT) je novoinicirani trinaesti EuroVelo biciklistički kooridor koji se prostire u 14 evropskih država i povezuje memorijalne spomenike, muzeje i druga obeležja perioda evropske istorije podele ali i mirne revolucije Centralne i Istočne Evrope. ICT predstavlja najdužu posevećenu svetsku stazu čiji je cilj podrška očuvanju i promociji raznolikosti evropskog istorijskog, kulturnog i prirodnog nasleđa.